Ako začať piecť domáci chlieb

Čoraz viac ľudí chce začať piecť svoj chlieb doma. Dôvody môžu byť rôzne, cieľ je však spoločný. Dopriať sebe aj svojej rodine zdravé potraviny. Ľudia cítia, že priemyselne vyrábané potraviny vrátane chleba a pekárenských výrobkov sa vzďaľujú od klasického gazdovského spôsobu nie len prípravy, ale aj použitých surovín a najmä na naše telá to “pôsobí” často až nezdravo. Veď si stačí zobrať do ruky prvý balený chlieb v regáli supermarketu a prečítať si, z čoho vlastne ten chlieb vyrobili. Chlieb sa to už ani nedá nazvať a slovko “vyrobili”pripomína skôr konštrukciu, ako pečenie…

Samotné pečenie chleba je len zakončením celého procesu. Ale možno o to dôležitejším krokom na ceste návratu k prirodzenému stravovaniu a prirodzenému zdraviu. Pri stave deľby práce v súčasnom svete asi nikto nebude chcieť začať oraním zeme a siatím obilia, aby si po roku mohol napiecť svoj chlieb. Úplne stačí vstúpiť do súčasného uzatvoreného cyklu v pre nás vhodnom okamihu a namiesto potravinárskeho priemyslu urobiť ten záverečný krok pre svoje zdravie.

Vyrábame chlieb…

Pre zamestnaného človeka je to okamih, kedy sa z múky namletej z obilia pripravuje cesto a pečie chlieb. Existuje mnoho rôznych možností a mnoho rôznych metód, ako z múky vyrobiť chlieb v domácich podmienkach.

Najrozšírenejšou je predstava kúpiť si domácu pekárničku na chlieb a k nej hotové zmesi na pečenie chleba. Ale prečo by sme to robili? Prečo by sme si mali doma piecť úplne rovnaký chlieb, aký nám predávajú v hypermarketoch? Prečo by sme chceli mať doma pečený chlieb s kypridlami, vylepšovadlami a inými neprirodzenými ingredienciami?

Aby ste upiekli doma kvalitný chlieb, na to nepotrebujete nič kupovať. Celkom určite doma máte rúru na pečenie, s ktorou ste spokojní. A určite máte aj kuchynský robot alebo mixér s hákmi na cesto. No tak potom už máte úplne všetko, čo potrebujete. Teraz už stačí len založiť kvások, zamiesiť cesto a upiecť si doma poctivý, kvalitný a zdravý chlieb z ražného kvásku.

This entry was posted in Domáci chlieb and tagged , , . Bookmark the permalink.

Pridaj komentár