Prečo jesť špargľu

1. Spevňuje kosti a hojí rany

Poriadna porcia špagle obsahuje viac vitamínu K, ako človek vôbec potrebuje. Vitamín K je dôležitý na dobrú zrážanlivosť krvi a spevnenie kostí, pomáha pri hojení rán a zlomeninách kostí.

2. Dodáva energiu

Vďaka obsahu draslíka udržiava hladinu krvného cukru, čo spôsobuje, že sa cítime plní energie. Draslík však tiež pomáha vyrovnať negatívne vplyvy príjmu soli a znížiť krvný tlak.

3. Zásobuje vitamínom C

Tanier špagle vám dodá asi tretinu dennej potreby vitamínu C. Je to výborný spôsob, ako sa počas sezóny zdravo stravovať. Zabudnite na pomaranče z exotických krajín a doprajte si vitamín C z bližších končín.

4. Podporuje trávenie

Špargľa obsahuje probiotiká, ktoré povzbudzujú rast zdraviu prospešných baktérií v žalúdku a čreve, a tým zlepšujú trávenie a imunitu.

5. Hýčka pokožku

Porcia špargle dodá človeku pätinu dennej potreby vitamínu A. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre zachovanie zdravej a dostatočne hydratovanej pokožky.

6. Napomáha pri chudnutí

Špargle sa môžete najesť skutočne do sýtosti. Zbavíte sa hladu a pritom vašej postave nespôsobíte ujmu. Jedna stonka špargle obsahuje menej ako štyri kalórie a neobsahuje žiaden tuk. Užívajte si zoštíhľujúce dni so špargľou.

7. Je zdrojom vlákniny

Mnohí ľudia neprijímajú v strave dostatok vlákniny, takže si je potrebné jej množstvo doplniť konzumáciou špargle. Dodá až 15% dennej potreby vlákniny, ktorá zlepšuje činnosť čriev a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

8. Chráni pred infekciami

Špargľa obsahuje veľa rutínu, prírodnej látky, ktorá napomáha chrániť telo pred infekciami. Pomáha tiež krvi pri prenose kyslíka a tým zlepšuje krvný obeh.

9. Detoxikuje

Špargľa je prírodným diuretikom a tak čistí pečeň a pomáha telu zbaviť sa toxických látok. Práve preto má moč po jej konzumácii špecifický pach. Neľakajte sa toho, je to pre vaše dobro.

10. Chráni srdce

Špargľa je bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá sa podieľa na ochrane srdca proti chorobám. Vysoký obsah kyseliny listovej v tejto zelenine zasa prispieva k udržaniu zdravého srdca tým, že znižuje hladinu škodlivých kyselín, ktoré môžu spôsobiť ochorenie srdca.

This entry was posted in Chudnutie, Jedlo, Zdravie, Zelenina and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Pridaj komentár